Menu
είναι ένα σύγχρονο κέντρο πρόληψης, αξιολόγησης και θεραπευτικής παρέμβασης στο οποίο παρέχουμε υπηρεσίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ειδικό Μαθησιακό, Ψυχολογική Στήριξη , Δραματοθεραπεία, Συμβουλευτική Γονέων.
Η Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών της επικοινωνίας, του λόγου- ομιλίας, φωνής και κατάποσης . Οι διαταραχές λόγου αυτές που μπορεί να έχουν νευροαναπτυξιακή, εξελικτική, οργανική ή/και συναισθηματική αιτιολογία. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να επηρεάζουν την επικοινωνιακή επάρκεια του παιδιού και τη σχέση με τον εαυτό του και το περιβάλλον. Εκδηλώνονται συνήθως στην προσχολική ηλικία και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ώστε να αποκατασταθεί η γλωσσική οργάνωση του παιδιού, να διευκολυνθεί η κοινωνικοποίησή του και η προσαρμογή του στο σχολείο, η κατάκτηση ανάγνωσης και γραφής και να προληφθούν τυχόν μαθησιακές δυσκολίες.
Το Ειδικό Μαθησιακό αφορά την προσαρμοσμένη μάθηση στα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στον μαθησιακό τομέα και εφαρμόζεται από ειδικό παιδαγωγό. Η παρέμβαση γίνεται με εξατομικευμένο πρόγραμμα βάσει των αναγκών, των δυσκολιών και των δυνατοτήτων του κάθε παιδιού. Εφαρμόζονται διάφορες στρατηγικές μάθησης και παιχνίδια τα οποία στοχεύουν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχει το παιδί σχετικά με τον μαθησιακό τομέα. Γι ‘αυτό το λόγο, για να γίνει η μαθησιακή παρέμβαση κρίνεται αναγκαία η αξιολόγηση του παιδιού σε διάφορους τομείς όπως στην ανάγνωση, στην κατανόηση οπτικού και ακουστικού κειμένου, στην παραγωγή γραπτού λόγου, στον προφορικό λόγο, στην ακουστική και οπτική διάκριση, στην οπτική και ακουστική μνήμη, στην προσοχή, στον οπτικοκινητικό συντονισμό.
Η δραματοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση, ατομική ή ομαδική, που αξιοποιεί τη δυναμική του θεάτρου και γενικότερα την τέχνη και τη μεταφορά. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση του σώματος, της φωνής, του ρόλου, του μύθου, της ιστορίας, των αντικειμένων, της ζωγραφικής και άλλων υλικών τέχνης. Η δραματοθεραπεία λειτουργεί σε διαφορετικά επίπεδα όπως εκείνο της δημιουργικότητας, της επίτευξης ενός στόχου και της θεραπείας. Η δραματοθεραπεία ορίζεται ως η θεραπευτική-δημιουργική μέθοδος στην οποία το θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσω της δραματικής μεταφοράς (Jennings, 1990).
Η δραματοθεραπεία αποτελεί μια μορφή ψυχοθεραπείας όπου συνδυάζει το θέατρο και την ψυχοθεραπεία. Μπορεί να εφαρμοστεί ατομικά αλλά και ομαδικά όπου περιλαμβάνει διάδραση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου με τη χρήση παιχνιδιών ρόλου, ζωγραφικής , παντομίμας, κουκλοθέατρου και άλλα.
Η εργοθεραπεία βοήθα τα άτομα που δεν έχουν κατακτήσει (π.χ. σε παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες) είτε τα άτομα που έχουν υποστεί έκπτωση τις απαιτούμενες δεξιότητες ή την επάρκεια των δεξιοτήτων αυτών (π.χ. λόγω κάποιου νευροψυχολογικού προβλήματος).
Ο εργοθεραπευτής είναι ο ειδικός όπου θα ασχοληθεί με την αποκατάσταση των κινητικών δυσκολίων (αδρή και λεπτή κινητικότητα, συντονισμός, γραφοκινητικότητα), αισθητηριακές (οπτική, ακουστική, γευστική, οσφρητική αισθητικότητα), αντιληπτικο-γνωστικές (μνήμη, προσοχή, συγκέντρωση, χωρο-χρονικός προσανατολισμός), Ψυχοκοινωνικές (κοινωνικοποίηση, κανόνες συμπεριφοράς σε διάφορα πλαίσια, π.χ. ψώνια στην αγορά, κτλ.)
Η Συμβουλευτική Γονέων αναφέρεται σε μια ψυχο-εκπαιδευτική διαδικασία κατά την οποία οι γονείς, παράλληλα με τη θεραπεία του παιδιού, δέχονται αρχικά ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και στη συνέχεια την απαιτούμενη υποστήριξη, καθοδήγηση και εκπαίδευση με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.